Dolar : Alış : 32.4747 / Satış : 32.5332
Euro : Alış : 34.8231 / Satış : 34.8859
HAVA DURUMU
hava durumu

igdir

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 20 Kategoride 474 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

RUS UÇAĞI KRİZİ

05 Ekim 2015 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Güncel Haberler»RUS UÇAĞI KRİZİ
RUS UÇAĞI KRİZİ

RUSYA savaş uçaklarının Suriye sınırından Türk hava sahasına girmesi dünyayı ayağa kaldırdı. NATO acil olarak toplanma kararı aldı. ABD’den tepki gelirken Ankara’da da güvenlik zirvesi toplandı. İşte Rusya savaş uçaklarının yarattığı krizdeki son gelişmeler.

Suriye savaşına katılan Rusya savaş uçakları Hatay’da sınır ihlali yaparak Türkiye hava sahasına girdi. Bunun üzerine Genelkurmay f-16 savaş uçaklarını havalandırdı. Tehlikeli gelişmenin ardından Türkiye Rusya’yı sert bir dille uyardı.

NATO ACİL TOPLANIYOR
Yaşanan gelişmeler üzerine NATO ‘da harekete geçti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Türkiye hava sahasını ihlalinin kabul edilemeyecek bir durum olduğunu söyledi ve NATO üyesi ülkeleri durumu görüşmek üzere acil toplantıya çağırdı.

Brüksel’de Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’yla görüşen Stoltenberg “Rusya’nın eylemleri bölgenin güvenliği ya da istikrarına katkıda bulunmuyor” dedi.

ABD TEPKİ GÖSTERDİ
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter Rus uçağının Türk hava sahasını ihlaliyle ilgili Ankara’yla sürekli temasta olduklarını söyledi ve olaya tepki gösterdi. Carter “Türkiye NATO üyesidir ve Rusya’nın hava sahasını ihlal etmesi sonrası sürekli görüşüyoruz. Bu konu NATO’da da bu hafta görüşülecek” dedi.

AHMET DAVUTOĞLU’NDAN VURURUZ MESAJI
Habertürk televizyon kanalına konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu da hava sahasını her kim ihlal ederse etsin angajman kurallarının uygulanacağını vurguladı ve “Etrafımızda krizler yaşanıyor. Bu ortamda Türkiye’nin tedbir halinde olması lazım. Tavrımız çok açık. Kim sınırlarımızı ihlal ederse önce uyarırız, dostça uyarırız. Hangi ülke olursa olsun” dedi.

ANKARA’DA ACİL GÜVENLİK ZİRVESİ
ANKARA Rusya savaş uçağı kriziyle birlikte hareketli bir gün yaşıyor. Dışişleri Bakanlığı Rusya’ya Nota verdikten sonra Başbakanlık’da acil koduyla güvenlik zirvesi yapılıyor. Çankaya Köşkü’ndeki zirve saat 21:30’da Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılacak.

RUSYA SAVAŞ UÇAĞI KRİZİ İÇİN NE DEDİ?
Rusya’dan gelen açıklamalarda ise Cumartesi günü TSİ 12:08’de yaşanan olayın “navigasyon hatası” sonucu meydana geldiği öne sürüldü. Ancak Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan ABD’li bir yetkili, “Olayın yanlışlıkla meydana geldiğine inanmıyoruz” dedi. Ajansa konuşan yetkili, “Bu olay tüm kaygılarımızı teyit eder nitelikte. Niyetlerinin sorgulanması gerektiğini gösteriyor” dedi.

Kremlin basın sözcüsü Dmitry Peskov Türkiye’nin yaptığı sert uyarıdan sonra ise “Büyükelçimiz, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak nota verildi. Oradaki verileri kontrol edeceğiz. Türkiye ile ikili ilişkilerimiz oldukça kapsamlı ve karşılıklı yarar ilişkisi açısından oldukça sağlam bir temele sahip” ifadesini kullandı.

NATO 3 AYDA 2. KEZ TÜRKİYE İÇİN TOPLANIYOR
Rusya ile yaşanan hava sahası krizinin ardından gelen acil toplantı çağrısı, NATO’nun son 3 ayda ikinci kez Türkiye gündemiyle toplanmasını gündeme getirdi.

Suruç’taki bombalı saldırı ve PKK’ya operasyonların başlamasının ardından Ankara, Temmuz ayında müttefik ülkeleri acil toplantıya çağırmış ve o toplantıda NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’de son dönemde gerçekleşen saldırıları kınayarak Türkiye’yle dayanışma içinde olduklarını söylemişti.

RUSYA UÇAK SAVAŞI KRİZİ NEDİR?
Dışişleri Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada Rusya’nın hava sahası ihlaliyle ilgili şu bilgiler verilmişti;

“Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağı 3 Ekim saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde hava sahamızı ihlal etmiştir. Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız tarafından önlemede bulunulması üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiştir.”

RUSYA’NIN SURİYE’DE NE KADAR ASKERİ VE SİLAHI VAR?
DİĞER SAYFADA…

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika