Dolar : Alış : 32.4742 / Satış : 32.5327
Euro : Alış : 34.7084 / Satış : 34.7710
HAVA DURUMU
hava durumu

igdir

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 20 Kategoride 474 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİ ÇALIŞIYOR

23 Haziran 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Azerbaycan Haberleri»IĞDIR ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİ ÇALIŞIYOR
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ  AKADEMİSYENLERİ ÇALIŞIYOR

             Iğdır Üniversitesi, Iğdır Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Sözer AKYILDIRIM, Adana’da  düzenlenen, 3.Uluslararası Bilim,Teknoloji ve Sosyal Bilimlerde Güncel Gelişmeler Sempozyumuna Katıldı.  19-20 Haziran 2020 Tarihinde düzenlenen Sempozyum Pandemi nedeniyle Online olarak gerçekleşti.  16 ülkeden Bilim insanlarının katıldığı Sempozyumda Öğretim Görevlisi Sözer Akyıldırım ‘’Revan Hanlığının Yok Edilmesi Ve Ermenistan Devletinin Kurulması  Üzerine Bir İnceleme’’isimli tebliğini sundu. Öğretim Görevlisi Sözer Akyıldırım Özetle Şunları söyledi :

                  Azerbaycan toprakları 16. ve 17.yüzyıllarda Osmanlı –İran savaşlarına sahne olmuştur. Şah I.Abbas döneminde (1587-1630) İran Safevi Devleti, Osmanlıları yenerek Azerbaycan topraklarını geri almıştır.1639 yılında İran ve Osmanlı devleti arasında sınırları belirleyen son anlaşma olan Kasr-ı Şirin Anlaşmasından sonra Azerbaycan toprakları İran’a kalmıştır.1747 yılında Nadir Şahın suikast sonucu öldürülmesinden sonra Azerbaycan’daki, İran Safevi egemenliği sarsılmıştır. Bölge halkının merkezi Devlet otoritesini reddetmesi ve o yıllarda Rus Çarlığında ve İran’da yaşanan siyasi çekişmeler sonucu, Şirvan, Bakü, Karabağ, Gence, Kuba, Şeki, Talış, Revan, Nahçıvan ve diğer kentlerde çeşitli Hanlıklar kurulmuştur.20200619_170540

Revan Hanlığı 18.yüzyılın ikinci yarısı ile 19.yüzyılın başlarında, Güney Kafkasya’da ki Azerbaycan Türk Hanlıklarından birisiydi. Revan Hanlığı Safeviler Devleti’nin dâhilinde Çukursa’d adlı arazide kurulmuştur. Çukursa’d Beylerbeyliği Revan şehri ve çevresini, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin Şerur ve Sederek ilçelerini, Türkiye’nin Iğdır ilini ve aynı zamanda Beyazıt Kalesini içine almaktaydı. 1796 yılında Azerbaycan’ı yöneten Kaçar Hanedanı’ndan Ağa Muhammed Han, Revan Hanlığını, atadığı temsilcileriyle yönetmiştir. 18. yüzyılda Çarı I. Petro ile birlikte Ruslar Kafkaslarda yayılmaya başlamıştır. Gürcüler ile Rusların 1783’te bir antlaşma imzalamasından sonra Osmanlı ve İran da bölgeye müdahil olmuştur. Kafkaslarda yayılma siyaseti güden Ruslar Osmanlı nüfuzunun dışında kalan yerleri ele geçirmeye başlamıştır. Bu durum İran, Osmanlı Devleti ve Rusya arasında bölgesel bir rekabete yol açmıştır. 1803 yılından başlayarak Azerbaycan Hanlıklarını ele geçiren Ruslar Türkmençay anlaşması ile hedefine ulaşmıştır. Rus Çarı I. Nikolay, 21 Mart- 2 Nisan 1828 tarihli fermanıyla Revan ve Nahçıvan Hanlıklarını kaldıran, Rus Hükümeti Osmanlı ve İran sınırlarında yapay olarak Hıristiyanlardan oluşan Ermeni Vilayetini kurmuştur. Kısa bir süre içinde bu vilayeti Ermenileştirmek için İran ve Türkiye’den binlerce Ermeni göç ettirilmiş, Sistematik bir şekilde teröre maruz kalan Revan Türkleri topraklarını terk etmeye zorlanmıştır. Güney Kafkasya Türk Hanlığı olan Revan Hanlığı Rus işgali ve Ermeni saldırıları sonucu 1828 ‘de tarih sahnesinden silinmiştir.

            Öğretim Görevlisi Sözer AKYILDIRIM  , 19-21Mart ayında,Ankara’da düzenlenen İnternational OECD Studies Conference on Culture & Humanities   Kongresine ‘’Talat Paşa Suikastından Günümüze Ermeni Terör Örgütleri Tarafından Şehit Edilen Diplomatlarımız’’ konulu Tebliğini,8-10 Mayıs 2020 tarihinde Ukraynada düzenlen Taras Şevçenko 5th İnternational Congres on Socıal Scıences kongresinde ‘’MİLLET-İ Sadıka Olan Ermenilerin Türk Topraklarındaki İsyanları üzerine Bir Çalışma’’isimli tebliğini de sunmuştur.

Hocamıza çalışmalarından dolayı teşekkür eder, başarılar dileriz.

 

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler : ,
TemaFabrika