Dolar : Alış : 32.4747 / Satış : 32.5332
Euro : Alış : 34.8231 / Satış : 34.8859
HAVA DURUMU
hava durumu

igdir

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 20 Kategoride 474 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

EGSAD TOPLANTISI

18 Kasım 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Azerbaycan Haberleri»EGSAD TOPLANTISI
EGSAD TOPLANTISI

ATATÜRK, 21. YÜZYILDA EN ÇOK KONUŞULAN LİDERDİR
21 yüzyılda en çok Atatürk konuşuluyor. Mesela Amerikalılar 100 yıl önceki başkanları hakkında bu kadar konuşmuyorlar. İngiltere 100 yıl önceki kraliçesi hakkında bu kadar konuşmuyor.
Peki biz neden Atatürk’ü çok konuşuyoruz? Birçok sebep olmakla beraber, kendimce üç tane önemli sebep buldum:
1-Atatürk önemli bir şahsiyettir;
2- Atatürk’e ihtiyaç duyuyoruz;
3-Atatürk’e saldırı var.
Neden ihtiyaç duyduğumuz konusunu araştırınca yine Atatürk’ün üç tane önemli özelliğinin öne çıktığını anladım.
1-Kararlılık yeteneği;
2-Planlama yeteneği;
3- İleriyi görme yeteneği…
Kısa örnekler vererek konuyu açıklamaya çalışayım.
Atatürk’ün kararlılığına küçük bir örnek verebilirim:
Kurtuluş Savaşı’na başlarken kafasında Cumhuriyeti kurmak vardı. 22 Haziran 1919’da yayınladığı Amasya Tamimi ile “Milletin bağımsızlığını, yine milletin kendi kararı kurtaracaktır!” diyor. Aslında, Cumhuriyeti o gün ilan etmişti. Yine planlama yeteneği sayesinde bu fikrini yıllara yayarak, hedefine adım adım yürümüş ve 1923 yılında Cumhuriyeti ilan etmişti.
İleri görüşlülük yeteneğine gelince, bu konuda da müthiş bir yeteneği vardır. 1933 yılında yaptığı bir konuşmada şöyle diyor: “Bütün imparatorluklar gibi, Rus İmparatorluğu da bir gün çökecektir. Bizim orada kardeşlerimiz vardır. Onların bize gelmesini bekleyemeyiz, bizim onlara gitmemiz gerekir.”
Gerçekten de 60 yıl sonra 1990 yılına geldiğimizde Sovyet Rusya çökmüştü. Orada bulunan beş tane Türk Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etti. Ancak Sovyet Rusya, Baltık Cumhuriyetleri’ne gösterdiği hoşgörüyü Türklere göstermedi. Türklerin bağımsızlık istekleri çok şiddetli bir şekilde bastırıldı.
Örnek mi: 31 Aralık 1989 gecesi Nahçıvan halkı Aras nehrine yürüyerek oradaki dikenli telleri parçaladı, Aras’ın karşı tarafındaki Türkler de oraya geldiler. Aras’ın iki tarafında buluşan Türkler sabaha kadar şarkılar türküler söylediler. O soğukta Aras’ın buz gibi suyuna girenler oldu. O gün Türkler, sabaha kadar bağımsızlık sloganı attılar. Sabahleyin herkes evine dönünce, Rusların nasıl tepki vereceğini merak ediyordu. Evet, Ruslar 20 Ocak 1990’da Bakü Azatlık Meydanı’nda Türkleri tanklarla ezdiler. Ardından Rus birliklerinin desteği ile Ermeniler Hocalı’da soykırım yaptı. Azerbaycan’ın toprakları işgal edildi. Atatürk’ün yaklaşık 60 yıl önce dikkat çektiği olay gerçekleşmişti, ancak biz hazır değildik. Hatta Ermenilerin mezaliminden kaçmak isteyen Türkler için rahmetli Elçibey iki tane helikopter istemişti, ne yazık ki bu helikopterler de verilmedi. Bugün Azerbaycan, o tarihte işgal edilen topraklarını kurtarmaya çalışıyor.
Buradan Atatürk’ün ileri görüşlülüğü hakkımda bir fikir yürütebiliriz. Eğer Atatürk iyi dinlemiş olsaydık, belki bugün yaşadığımız olayların birçoğunu yaşamazdık.
Ümmeti millet, kulu birey yapan Atatürk, Türk milletinin son şansıydı…
Allah ona rahmet etsin.
Metin Yıldırım
Sosyal Bilimci/Yazar

KONUŞMA METNİ İÇİN TIKLAYINIZ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

TemaFabrika