Dolar : Alış : 32.4626 / Satış : 32.5211
Euro : Alış : 34.5266 / Satış : 34.5888
HAVA DURUMU
hava durumu

igdir

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 20 Kategoride 474 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Azerbaycan Bağımsızlık Günü İstanbul’da Kutlandı

29 Mayıs 2022 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Azerbaycan Haberleri»Azerbaycan Bağımsızlık Günü İstanbul’da Kutlandı
Azerbaycan Bağımsızlık Günü İstanbul’da Kutlandı

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 104. Bağımsızlık günü İstanbul Beykoz’da kutlandı.

İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kütür Derneği (İSTAD) tarafından düzenlenen kutlama programına  sayıda seçkin davetlinin katıldığı program renkli görüntülere sahne oldu.

Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü kutlu olsun.

Sunumunu İSTAD Genel Sekreteri Metin Yıldırım Azerbaycan halkının bağımsızlık yolunda vermiş olduğu milli mücadeleden bahsederek Azerbaycan’ın diğer Türk Cumhuriyetlerine bağımsızlık yolunda örnek olduğunu belirtti.

Günün anlam ve önemini belirterek katılımcıları selamlayan İSTAD Başkanı Sefer KARAKOYUNLU: “Bağımsızlık Günü kutlamamıza destek veren herkese teşekkür ederiz. Azerbaycan’ın Bağımsızlık günü kutlu olsun. Azerbaycan Cumhuriyeti aslında 28 Mayıs 1918’de Azerbaycan Demokratik Halk Cumhuriyeti olarak kurulmuş ve şarkın ilk Türk Cumhuriyeti’dir. Ancak Azerbaycan 1920’de Ruslar 285003483_10160360475098754_1982221581184508552_ntarafından tekrar işgal edilmiş, bu durum 20 Ocak 1990 tarihinde Azad’lık Meydanı’nda Türklerin tanklarla ezilmesi ile zirve yapmıştır.  20 Ocak 1990 da bağımsızlık için meydanlarda buluşan halkın üzerine SSCB tankları sürülmüş, 137 vatandaşımız hunharca katledilmiştir. Bu vahşet karşısında Azerbaycan Türkleri daha da güçlenmiş milli birlik ve dayanışma en üst seviyelere taşınmış ve 18 Ekim 1991 de Azerbaycan bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu bağımsızlık bölge halklarına örnek olmuş ve diğer halklarda bir bir bağımsızlıklarını ilan etmiş ve SSCB dağılmıştır. Azerbaycan’ın bağımsızlığını kabul eden ilk ülke Türkiye Cumhuriyeti’dir. Türkiye ile Azerbaycan’ın kardeşliği ve dayanışması asırlara dayanmaktadır. Bu kardeşlik bugün olduğu gibi gelecekte de en üst seviyede devam edecektir. İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği olarak Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık gününü en içten dileklerimizle kutlarken yakın zamanda 44 günlük kahramanlık dolu mücadele sonucu düşman işgalinden kurtarılan vatan parçası için ve 104 yıl önce Azerbaycan’ın temelini atan ve bu uğurda şehit olan soydaşlarınızı en içten dileklerimle kutlar Türkiye Azerbaycan Kardeşliği ve dayanışmasının sonsuza dek sürmesini diliyoruz,” dedi.

Programa katılım sağlayan Azerbaycan Istanbul konsolosu Cavid Sadıqov  yapmış olduğu konuşmada Türkiye Azerbaycan dayanışmasına vurgu yaparak tarih boyunca Turkiye’nin Azerbaycan’ın yanında olduğunu ve özellikle 44 günlük büyük mücadele sonucu topraklarımızın geri gaytarilmasinda Tükiye ve Türk halkının manevi desteğini aldık bundan dolayı teşekkür eder, birlik ve kardeşliğimizin sonsuzda dek sürmesini diliyoruz dedi.

Programda selamlama konuşması yapan TADEF Genel Başkan vekli Perviz Memmedzade ve Dünya Iğdır Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı A.Hadi Akmugan birlik dayanışma mesajları verdi.

Kutlamaya çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın mensupları ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Kutlama programı Azerbaycan ve Türkiye Musikilerinden sunumlar ve ikramlarla son buldu.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

TemaFabrika