Dolar : Alış : 32.1650 / Satış : 32.2229
Euro : Alış : 34.8285 / Satış : 34.8912
HAVA DURUMU
hava durumu

igdir

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 20 Kategoride 474 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

AMERİKA,  IRAK’TA  ADIM  ADIM…

11 Ekim 2007 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Kültür»AMERİKA,  IRAK’TA  ADIM  ADIM…
AMERİKA,  IRAK’TA  ADIM  ADIM…

         Son günlerde basın, köşe  yazarlarından  ve  TV   yorumcularından sık  duyduğumuz bir şey var: Amerika Irak’ta bataklığa saplandı…   Amerika, Irak’tan kaçış  yolu  arıyor  gibi…

         Şimdilerde söylenense, Amerika’nın Irak’ta ki asker  kaybı, psikolojik  sınırı  olan   üç  bin  rakamını  geçti.

         Acaba Amerika  gerçekten Irak’ta  bataklığa mı  saplandı?  Yoksa,  daha  önceden planladıkları gibi adım  adım  hedeflerine doğru  gitmekte midirler?…   Çoğu zencilerden oluşan, ruh hastası ve para ile askerlik  yapan üç bin  kişinin ölmesi, Amerika’yı  ve Amerika  kamuoyunu  ne  kadar  etkiler?

         Amerika’nın Ortadoğu’daki ve Irak’taki  çıkarları öylesine  büyük ki, üç  bin  değil, üç  milyon  vatandaşını  bile  ölüme  gönderebilir.  Bölge  ülkelerinin   kan  gölüne  dönmesi de umurlarında  olmaz…  Amerika, çok  ayrıntılı  planlar  yapar…  Bölgenin  ve  Irak’ın  en  az ikiyüz  yıllık  planlaması  mutlaka  yapılmış, her  alternatif de  düşünülmüştür…   Amerika’nın  başarısız  olduğunu  düşünmek  basit  bir  saflık  olur.

         Irak’ta bazı olaylardaki gidişatın, Amerika’nın  istediği  gibi   gitmemesi  normaldir.  Türkiye, İran, Suriye  ve diğer  bölge ülkeleri Irak’ta  nal  toplamıyorlar. Elbette her ülke, gelişen olayları, kendi  milli  hedefleri  doğrultusunda yönlendirmeye  çalışmaktadır. Kısmen de olaylar  yönlendirilebiliyor. Amerika,  kıtalar   aşıp,  bir  bölgeyi  işgal  etmiştir. Bölgenin  hemen  yanı başındaki  ülkelerin de, bazı  olaylarda   etkili  olmaları   normaldir. Ama  kazançlı  olan Amerika’dır.

         Zaten bazı  olayların  Amerika’nın  istediği  gibi  gitmemesi  nedeniyle Saddam  hemen  idam  edildi. Şiileri  İran’ın  kontrol  ettiğini  düşünüp, Şii-Sünni çatışmasını özellikle körüklemek için düğmeye bastılar. Saddam’ı, hakkında   bir  sürü dava  varken,  sadece  Şiilerin  öldürüldüğü “Duceyl”  davası  yüzünden,  ölüme  mahkum  ettiler.  Cellatları  Şiilerden  seçip, sevinç gösterisi  yapan  Şiileri  dünya  TV’lerinde  gösterip,  Şiilerin Saddam’ı  öldürdüğünü  ilan  ettiler. Daha önce Kürt olan mahkeme  başkanını, Şii  kökenli  biri  ile  değiştiler. Kürt devlet  başkanı Talabani’nin idam kararını onaylaması gerekirken, Şii başbakana idam  kararını  onaylattılar. Ardından Talabani idama   karşı olduğunu  açıkladı.  Amerika, Kürt  liderleri  özellikle bu  olaydan   uzak  tutup,  Şiileri  ön  plana  çıkardı..

Gergin  olan  Şii-Sünni ilişkileri  bundan  sonra  düzelmez.   Birde cami  baskınları  ile, her  iki mezhebin düşmanlığı  iyice  körüklenmiştir.  Bu düşmanlık önümüzdeki günlerde değişik  argümanlar  kullanılarak desteklenecek,  Irak’tan bölgeye doğru  Şii  ve  Sünni  devletlerin kamplaşması sağlanacak,  nükleer bomba yapma  aşamasında  olan  İran’ın, radikal  Şii düşünceleri  ihraç  eden terörist  bir  devlet  olduğu anlatılacaktır..   Kısaca,  İran  izole  edilecektir.

Amerika  bölgeyi  çok  iyi  tahlil  etmiştir. Türkiye,  Suriye,  Lübnan,  Yemen, Irak,  Azerbaycan  gibi  ülkelerde  Şii-Sünni sürtüşmesi mutlaka,  vardır. Yani  bölgenin    yumuşak  karnı  mezhep  sürtüşmesidir. Yeni  Amerikan  stratejisi, mezhep sürtüşmelerini   çatışmaya  döndürmektir.    

Amerika,  adım  adım  hedefine  doğru  yol  almaktadır. Hedefteki  küçük  sapmalar her  zaman  olabilecek  şeylerdir. Önümüzdeki  günlerde Irak  dışındaki ülkelerde de  camilerin  bombalandığını  görmek,  pek  şaşırtıcı   olmayacaktır.  Bütün bunları yaparken, Kuzey   Irak’taki Kürt  Devleti’nin  kurumsallaşması  için  gereken   zaman  kazanılmış  olacaktır. 

                           İster sevinelim, ister üzülelim, Amerika artık, Barzani aracılığıyla yeni komşumuz olmuştur. Yapılacak tüm planlar buna göre  yapılmalıdır. Saddam’ın şimdiye kadar yaptığı görev, Talabani ile Barzani’ye verilmiştir. Örnek mi istiyorsunuz?  Kerkük’e bakmanız yeterlidir… Mezarlıklar dozerle yıkıldı, tapu ve nüfus dairesi yakıldı. Kerkük’ten Türk izini silmek için Barzani’nin müthiş bir çabası var! Hâlâ Barzani’nin niyetini anlamayan var mı?..

    Metin Yıldırım

Sosyal Bilimci/Yazar

16.01.2007

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika