Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

igdir

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 20 Kategoride 474 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

ZENGEZUR KORİDORU HEPİMİZİ HEYECANLANDIRDI

26 Kasım 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Azerbaycan Haberleri»ZENGEZUR KORİDORU HEPİMİZİ HEYECANLANDIRDI
ZENGEZUR KORİDORU HEPİMİZİ HEYECANLANDIRDI

Sosyal Bilimci/Yazar Metin Yıldırım’ın moderatörlüğünde, “Türkiye, Iğdır ve Azerbaycan Açısından Zengezur Koridoru’nun Stratejik ve Ekonomik Önemi”  başlıklı bir sanal toplantı yapıldı.  Iğdır’ın Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı, işadamları, Esnaf Odası başkanı, gazeteci ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları, askeri strateji uzmanı ve tarihçilerin katıldığı toplantıda “Zengezur Koridoru’nun önemi” her yönüyle masaya yatırıldı.

Toplantıda söz alan konuşmacılardan Türkiye Anıtlar Derneği Genel Başkanı ve Azerbaycan Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Önal, Zengezur sorunu ve Karabağ’ın tarihçesini anlatarak, Ermenistan’da 1988 yılında meydana gelen deprem nedeniyle batı tarafında silah gönderildiğini, bu silahlarla Karabağ’ın  işgal edildiğini söyleyerek Azerbaycan ordusunu ve yöneticilerini başarılarından dolayı kutladı.

Emekli Kurmay Albay Hanifi Yıldırım, Zengezur Koridoru’nun öneminden söz ederek, Azerbaycan ordusunun gerçek bir zafer kazandığını söyledi. Basında, 10 Kasım’da yapılan ateşkesin farklı değerlendirildiğini, oysa gerçek bir başarının yakalandığını anlatarak, Azerbaycan ordusunun başarısını kutladı. Bu koridorun, Azerbaycan’a ve Türkiye’ye askeri, ekonomik ve sosyal katkılarının olacağını ve her iki ülke arasında iş birliğinin daha da gelişeceğini vurguladı.

Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan, Iğdır’da 300 ihracatçı olduğunu, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tır filosunun Iğdır’da olduğunu, oda olarak “Tır Karnesi” sattıklarını söyledi. Zengezur koridorunun Iğdır’ daki arsa ve daire fiyatlarını artıracağını, ortak Sanayi Bölgesi kurulursa 70.000 kişiye iş imkanı sağlanacağını belirtti.

İşadamı İshak Yaycılı, yaklaşık 30 yıldır Azerbaycan’la ticaret yaptıklarını, bu koridorun açılmasıyla Azerbaycan’la yapılacak ticaret hacminin büyüyeceğini belirterek: “Koridor açılırsa yol 400 kilometre kısalacak, maliyetler azalacak, ticaret yapanların rekabet gücü artacaktır,” dedi.

İSTAD Genel Başkanı Sefer Karakoyunlu, Karabağ’da yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin çok fazla olduğunu, özellikle kaliteli altın madenlerinin bulunduğunu, bu koridorun açılmasıyla Azerbaycan’ın, Nahçıvan’ın ve Iğdır’ın gelişme sağlayacağını söyleyerek bu koridorun en kısa sürede açılması gerektiğini söyledi.

 Yeşil Iğdır Gazetesi sahibi Cabbar Şıktaş, bölgeyi çok iyi bildiğini, defalarca işi gereği bölgeye gittiğini bu koridorun herkese fayda sayılacağını söyledi. Dilucu sınır kapısında büyük bir tır garajının yapıldığını, ancak Zengezur Koridoru açılırsa, burasının faydalı olacağını belirterek: “Türk milleti merhametlidir. Ermeniler akıllı olursa, Azerbaycan’dan özür dilerse ve Türkiye’den topak talebinden vazgeçerse Alican kapısının hemen açılabilir. Iğdır’da Kolektif çalışma anlayışının geliştirilmesi ve Ticaret Odası’nın bu konuda inisiyatif alması gerekir,” dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Atakan Demirci, odalarına 8.000 üyenin kayıtlı olduğunu, küçük esnaf olarak sınır ticaretinde zorluklar yaşadıklarını, özellikle bu yıl pandemi nedeniyle birçok işyerinin kapandığını belirterek Zengezur Koridoru’nun herkese büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Emekli polis memuru Bedir Taşan’da bölgenin önemini anlatarak: “Konuşmacılar her şeyi anlattılar. Ben de aynı görüşleri taşıyorum. BU koridorun herkese faydalı olacağı çok açıktır,” dedi.  

Sosyal bilimci yazar Metin Yıldırım bütün katılımcılara teşekkür ederek, “Rus ordusunun bölgede bulunması biraz burukluk yaratsa da, Azerbaycan ordusunun kazandığı başarı küçümsenemez. Hem sahada hem masada gerçek bir savaş verdiler. Sivil yerleşim yerlerine atılan bombaların sivillere verdiği zararı görmek istemeyen batılıları bölgeye götürerek, onların gözünün içine sokan Cumhurbaşkanı Yardımcısını, Dış işleri Bakanını ve gazetecilerin tuzak sorularına başarı ile cevap veren Sayın Aliyev’i kutlamak gerekir. Kin ve nefretle büyüyen Ermenilerin bu yenilgiyi hazmetmeleri çok zordur. Ermeniler bir kez daha savaşı deneyeceklerdir,” dedi.

İyi dileklere toplantı bitirildi.

KONUŞMA LİNKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

VİDEO 2

 

 

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

TemaFabrika