Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

igdir

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 20 Kategoride 474 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

YAYCI KÖYÜNÜN BİN YILLIK TARİHİ YAĞMA MI EDİLİYOR?

05 Mayıs 2022 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Azerbaycan Haberleri»YAYCI KÖYÜNÜN BİN YILLIK TARİHİ YAĞMA MI EDİLİYOR?
YAYCI KÖYÜNÜN BİN YILLIK TARİHİ YAĞMA MI EDİLİYOR?

Iğdır Merkeze bağlı Yaycı Köyü’nün bin yıllık tarihi mezar taşları yağma mı ediliyor? Eski Türk geleneklerinde mezar üstlerine konulan koç başlı mezar taşları son zamanlarda definecilerin ve tarihi eser kaçakçılarının hedefi olmuştur.

Bundan birkaç yıl önce Yaycı köyündeki koç başlı mezar taşları kırılarak içinde define aranmıştı. Son olarak il kültür müdürlüğü adına hareket ettiğini söyleyerek kepçelerle, büyük tonajlı arabalarla mezarlığa giren bazı kişiler kendilerinin yetkileri olduğunu söyleyerek üç adet koç başlı mezar taşını alarak götürmüşlerdir.

Konu ile ilgili Iğdır İl Kültür Müdürlüğüne ulaşılmış olup, konu hakkında sorduğumuz sorulara cevap verme yetkilerinin olmadığını belirtmişlerdir. Köy muhtarı Şehmuz Akakoç alınan koç başlı mezar taşlarının Iğdır’da açılacak olan müzede sergileneceğini birkaç gün içinde tekrar yerlerine geri konulacağını söylemiştir.

whatsapp-image-2022-05-05-at-13-39-25Bin yıllık tarihi geçmişi olan köyün mezar taşlarının gelişigüzel olarak, dozerlerle mezarlığın içine girilerek alınması ve  sadece açılışta gösterilmek için bir sebep gösterilmesi ise  köy halkının tepkisine neden olmuştur.    Görüşlerine baş vurduğumuz köy halkı “ Burası bizim dede-baba mezarlığımızdır. Dozerlerle, yük kamyonları ile mezarlığın içine girilmesi köy halkına ve ölülerimize saygısızlıktır. Mezarlığa böyle girilemez. Biz Fatihalarla mezarlığımıza giriyoruz. Sayın Valimizden bizlere ve ölülerimize saygısızlık yapanlar hakkında gerekli işlemin yapılmasını bekliyoruz. Burada bulunan taşların sayısı her gün azalmaktadır. Demek ki birileri bu koç başlı mezar taşlarının tarihi önemini bilerek veya bilmeyerek başka yerlere taşınmasına göz yummaktadır. Yetkililerden önlem alınmasını ve bu tarihi eser kaçakçılarının yargılanmasını istiyoruz,” dediler.

Köy halkı, konu ile ilgili olarak “CİMER”e şikayet baş vurusunda bulunarak dozerle köy mezarlığına giren, ayaklarının çamurlarını mezar taşlarına silen  bu sorumsuz kişilerin cezalandırılmasını istediler.

whatsapp-image-2022-05-05-at-13-39-32

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika