Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

igdir

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 20 Kategoride 474 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

AZERBAYCAN’DAKİ REFORMLARLAR HALKIN ARZUSU VE DEVLETİN İSTEĞİDİR

05 Aralık 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Azerbaycan Haberleri»AZERBAYCAN’DAKİ REFORMLARLAR HALKIN ARZUSU VE DEVLETİN İSTEĞİDİR
AZERBAYCAN’DAKİ REFORMLARLAR HALKIN ARZUSU VE DEVLETİN İSTEĞİDİR

 

Ulusal lider Haydar Aliyev’in kurtarıcılık misyonu  sayesinde devletin  bağımsızlığını tehlikelerden koruyan Azerbaycan, çok yönlü gelişme yolundadır. Ülkemiz, 16 yıldır Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in öncülüğünde dünya topluluğuna hızlı bir şekilde entegre olmuştur. Ülkemiz gelişme aşamalarını başarıyla geçmiştir.  

Hükümetin şu anda karşı karşıya olduğu önemli görevlerden birisi de reformlardır. Aslında, reformlar aralıksız olarak devam ettirilen bir süreçtir. Şu anda, ülkedeki reformlar iki önemli hedefe yöneliktir: Yeni kadroların kamu idaresine katılması ve yapısal değişiklikler.

2019’un son aylarında daha dinamik bir şekilde karakterize edilen bu süreç hem halk hem de dünya topluluğu tarafından memnuniyetle karşılandı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hükümet’te ve İdari kuruluşlarda temsil edilen eski kuşağın istifasını memnuniyetle karşılamakla beraber, topluma sıcak mesajlar vererek, ömrünün büyük bir bölümünü devlet işlerine harcayan bu şahıslara karşı saygı gösterilmesini istedi. Evet, yaşlı nesle saygı ve hürmet göstermek Azerbaycan halkının milli mantalitesi ve en değerli varlığıdır.

            Bu reformlar, Cumhurbaşkanlığı İdaresi’ndeki yapısal değişikliklerle daha da karakterize edildi. Bazı bölümlerin kaldırılması, bazılarının birleştirilmesi ve yenilerinin ortaya çıkması toplumda ilginç bir tartışma yarattı. Böyle bir durumda, aşağıdan yukarıya toplum tarafından görüşmelere başlandı: Azerbaycan Milli Meclisi’nin faaliyetleri günün gereklerini yerine getiriyor mu? Çok ilginçtir ki bu soruların cevabı iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi’nden (NAP) geldi: Parlamento reformlardan geri kalamaz!..

Yukarıda belirtilen durumların hepsi esnek olmasına rağmen,  Azerbaycan Anayasası normlarının ötesine geçmemiş olması dikkat çekicidir. Bu bağlamda süreç başarıyla devam ediyor. Son bilgilere göre:  “Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi genel kurulu 4 Aralık’ta toplandı. Anayasa Mahkemesi’nin basına verdiği bilgiye göre, Toplantıda Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın,  Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Anayasa Mahkemesi’ne, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi’nin  2 Aralık 2019  tarihli “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Milli Meclisi’ne erken seçim çağrısında bulunmak üzere Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın başvurulması ile ilgili” karara göre,  Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi’nin feshedilmesinin   Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ile uyumlu olup olmadığı sorusu ele alınmıştır.

Yukarıda belirtilen kararın son kısmına göre, ” Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi’ne erken seçimlerin yapılması konusunda, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı’na  başvurulması ile ilgili” Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi’nin 2 Aralık 2019 tarihli kararı, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası’nın ilgili maddelerine uygun olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Azerbaycan’da devam etmekte olan reformların şu amaçlara sahip olduğunu söyleyebiliriz:

– Azerbaycan’ın bağımsızlığını korumak ve gelişimin dinamiklerini takip etmek, esnek yönetim mekanizması sağlamak;

– Devlet-halk ilişkilerinde karşılıklı anlayışı daha da geliştirmek;

– Nüfusun refahı için kapsamlı önlemler almak.

Kaydetmek gerekiyor ki, Azerbaycan’daki geniş çaplı reformlara halkın bütün kesimleri aktif olarak katılmaktadır. Geleneksel basında veya sosyal ağdaki aktif tartışmalar bir kez daha gösteriyor ki halk kendi devletine sıkı sıkıya bağlıdır. Reformlar ise halkın arzusu ve devletin isteğidir. Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan’daki reformlarda sağlam bir siyasi iradeye sahiptir.

Sabir Sahtahtı

AZERTAC Bürosu Şefi

Siyaset Bilimi Doktoru

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler : ,
TemaFabrika