Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

igdir

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 20 Kategoride 474 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

20 YANVAR ŞEHİTLERİ ISTANBUL’DA ANILDI

21 Ocak 2021 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Azerbaycan Haberleri»20 YANVAR ŞEHİTLERİ ISTANBUL’DA ANILDI
20 YANVAR ŞEHİTLERİ ISTANBUL’DA ANILDI

İSTAD-İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kütür Derneği merkezinde düzenlenen program” Bağımsızlığa Giden Yol 20 Yanar” fotoğraf sergisinin açılışı ile başladı.
Çok sayıda seçkin basın mensubunun katıldığı anma programını İSTAD Başkan Yardımcısı Sosyal bilimci/Yazar Metin Yıldırım yaptı. İnternet üzerinden canlı yayımlanan programda günün anlamı ile ilgili bir konuşma yapan İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu; ”20 Yanvar Azerbaycan’ın Millî Kahramanlık günüdür. 1918 ‘de Şarkın ilk halk Cumhuriyeti olarak kurulan Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB)tarafından 1920’de haksız yere işgal edilmiş, Azerbaycan halkı 70 yıl esaret maruz bırakılmıştır.
Bu işgal Azerbaycan halkında bağımsızlık ruhunu asla yok edememiştir.
70 yıl sonra ‘20 Yanvar Günü’ bu esarete son vermiştir. 20 Yanvar, Azerbaycan halkının tarihine, kanlı facia olarak yazıldığı gibi, Azerbaycan halkının tarihine “MİLLİ KAHRAMANLIK GÜNÜ” olarak da yazılmıştır.
20 Yanvar (20 Ocak 1990),hadiselerinden sonra Azerbaycan tekrar bağımsız olmuştur.
Bağımsızlık isteyen Azerbaycan halkı, SSCB tankları karşısında vücudunu siper etmiş, haksızlık karşısında vatanın bağımsızlığını tüm dünyaya duyurmuştur. Azerbaycan, Ruslar için o kadar önemliydi ki, Azerbaycan’ı kaybetmek istemeyen Ruslar, 62 bin askerle Azerbaycan’a müdahale etmiş, çıkan olaylarda 137 Azerbaycanlı kardeşimiz şehit edilmiş binlerce kişi yaralanmıştır.
Tüm zorluklara rağmen 18 Ekim 1991 Azerbaycan bağımsızlığını ilan etmiş, bu bağımsızlığı tanıyan ilk ülke Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Bağımsızlık yolunda şehit olan kardeşlerimiz Türk’ün sarsılmaz gücünü tüm dünyaya göstermişlerdir
70 yıllık esaretin son bulmasını rağmen yıllarca buruk yaşamamıza vesile olan Karabağ işgalinin yakın zamanda son bulması sevincimize sevinç katmıştır. Vatanın bağımsızlığı ve bekası için şehit olan soydaşlarımızı rahmetle ve şükranla anıyoruz “dedi.
Günün önemi ile ilgili konuşma yapan Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım yapmış olduğu konuşmada Türkiye Azerbaycan Kardeşliği ve dayanışmasına vurgu yaparak “20 yanvar olayları Azerbaycan halkının hem hüzün hem de gurur günüdür. Bağımsızlığa giden ilk adım, yüreklerde yanan bağımsızlık ateşinin yanmasıdır.
20 Ocak olaylarını Sovyetlerin yaptıklarını unutmayacağız.
Biz; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi” Azerbaycan’ın kederi kederimiz sevincide sevimlimizdir” tarih tekerrürden ibarettir yakın zamanda Türkiye, Azerbaycan ve bütün dünya buna şahit olmuştur. Karabağ’ın düşman işgalinden kurtarılması Azerbaycan’da olduğu gibi Türkiye ve Türk dünyasını sevince boğmuştur. Yaşasın Türkiye Azerbaycan Kardeşliği ve Dayanışması” dedi.
Program sunucusu Sosyal bilinci/yazar Metin Yıldırım program girişinde ve sonunda yapmış olduğu konuşmada ’20 Yanvar’ı Ermeniler ve Ruslar ortaklaşa yaptılar, batı dünyası da seyretti. Yapılanlar planlıydı ve başında Gorbaçov vardı. 20 Yanvar’dan 6 altı ay sonra Gorbaçov’a Nobel ödülü verildi. Tüm şehitlerimizi saygıyla anıyor Azerbaycan’ın Milli Kahramanlık Günü’nü kutluyorum,” dedi. Toplantı fotoğraf sergisi ile sona erdi.

KONUŞMA  LİNKİ İÇİN TIKLAYINIZ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

TemaFabrika